Biologisch brood inhoudt

Biologisch brood, dat wordt verkocht onder het EKO-keurmerk, wordt gebakken van meel van biologisch geteeld graan. De boeren gebruiken bij hun teelt geen kunstmest of chemische gewasbeschermingsmiddelen. Behalve uit meel bestaat het brooddeeg uit gist, zout, water, zaden en eventueel hulpstoffen zoals melkpoeder en gluten.

 

Wat zijn de verschillen tussen EKO en Demeter?

Demeter-producten voldoen aan de EU-Verordening voor biologische landbouw en verwerking. Ze worden geteeld zonder kunstmest en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en mogen daarom het EKO-keurmerk dragen. Maar Demeter gaat verder op een aantal gebieden.
In de bd-landbouw worden hogere normen gesteld, zoals het gebruik van minimaal 60% biologische mest en het voer voor de dieren dat voor minimaal 80% van het eigen bd-bedrijf afkomstig moet zijn. Een belangrijk verschil zit in het maximale behoud van eigenheid van de dieren. Dat betekent dat koeien hun horens behouden en kippen hun snavels.
Ook op het gebied van de verwerking gaat Demeter in een aantal gevallen verder dan EKO, zoals het niet-homogeniseren (= stukslaan van de vetdeeltjes) van melk en het uitsluiten van belastende toevoegingen.

Meer weten? Raadpleeg dan www.stichtingdemeter.nl