Demeter betekent

Demeter is een kwaliteitskeurmerk. Dit keurmerk houdt in dat de producten afkomstig zijn uit gecontroleerde biodynamische landbouw. Het product kan eventueel verwerkt zijn door een gecertificeerde verwerker. U kunt het Demeter-keurmerk wereldwijd tegenkomen. Handig, zo weet u precies waar u aan toe bent als u in het buitenland in een Bio-winkel bent!

Waar komt die naam Demeter dan vandaan? In de Griekse mythologie is Demeter de godin van de landbouw en vruchtbaarheid.

 

Wat zijn de verschillen tussen EKO en Demeter?

Demeter-producten voldoen aan de EU-Verordening voor biologische landbouw en verwerking. Ze worden geteeld zonder kunstmest en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en mogen daarom het EKO-keurmerk dragen. Maar Demeter gaat verder op een aantal gebieden.
In de bd-landbouw worden hogere normen gesteld, zoals het gebruik van minimaal 60% biologische mest en het voer voor de dieren dat voor minimaal 80% van het eigen bd-bedrijf afkomstig moet zijn. Een belangrijk verschil zit in het maximale behoud van eigenheid van de dieren. Dat betekent dat koeien hun horens behouden en kippen hun snavels.
Ook op het gebied van de verwerking gaat Demeter in een aantal gevallen verder dan EKO, zoals het niet-homogeniseren (= stukslaan van de vetdeeltjes) van melk en het uitsluiten van belastende toevoegingen

Meer weten ? Raadpleeg dan de website www.stichtingdemeter.nl